Klokan bez granica

Međunarodna udruga "Klokan bez granica" okuplja predstavnike više od 80 država svijeta. Njezin je cilj popularizirati matematiku, razvijati interes za matematiku i prirodne znanosti te logičko i kombinatoričko mišljenje. Glavna joj je zadaća organizacija natjecanja "Matematički klokan". Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. U državama članicama natjecanje se održava svake godine treći četvrtak u mjesecu ožujku.

Na natjecanju učenici rješavaju 12 ili 24 zadatka s ponuđenih 5 odgovora od kojih je samo jedan točan. Učenici drugih i trećih razreda osnovne škole (kategorije Pčelica i Leptirić) rješavaju 12 zadataka za 60 minuta. Učenici ostalih razreda osnovne i srednje škole rješavaju 24 zadatka za 75 minuta. Zadaci su razvrstani u tri stupnja težine (zadaci za 3, 4 i 5 bodova).

Svaki učenik koji se prijavi na natjecanje dobiva “poklon za sve” – torticu, kalendarić i kemijsku olovku. Desetina najuspješnijih učenika dobiva i nagradu.

Svi učenici osnovnih i srednjih škola počevši od 2. razreda osnovne škole mogu se prijaviti na natjecanje. Učenike na natjecanje prijavljuje povjerenik iz škole koju učenik pohađa. Uz prijavu, učenici plaćaju povjereniku 15 kn za sudjelovanje. Prikupljena se sredstva koriste za organizaciju, pripremu zadataka, simbolične poklone svim natjecateljima i nagrade najuspješnijima. Individualne prijave učenika nisu moguće.

Učenici rješavaju zadatke i ispunjavaju listiće s rješenjima u školi koju pohađaju.

>>> zadaci, rješenja i rang-liste s natjecanja proteklih godina